Alles over een gastric bypass

Een gastric bypass of een maagverkleining is een bariatrische ingreep met als doel om gewicht te verliezen op een duurzame manier. Het is wereldwijd de meest uitgevoerde ingreep bij obesitas. Overweeg je om een gastric bypass te laten uitvoeren en wil je er meer over te weten komen? Lees hier dan zeker verder.

Wat is een gastric bypass

Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind met nietjes. De verkleinde maag wordt ook wel pouch genoemd en heeft nog ongeveer de grote van een kiwi. Daarnaast worden de twaalfvingerige darm en een deelvan de dunne darm omgeleid, dit is de bypass. De dunne darm wordt omhoog getrokken en verbonden aan de nieuwe maag. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt weer verbonden aan de dunne darm. Hierdoor kunnen de maag-,gal- en pancreassappen het voedsel bereiken en worden deze verteerd.

Er is dus een dubbele werking. Door de kleinere maag kan je minder eten en door de bypass zachte eten minder goed worden opgenomen. Hierdoor zal je dus gewicht verliezen.

Buiten de verminderde in- en opname zijn er ook hormonale veranderingen in het lichaam die een gunstig effect hebben op het suikermetabolisme, het hongergevoel onderdrukken en zo dus ook gewichtsverlies in de hand werken.

In tegenstelling tot een gastric sleeve is een gastric bypass omkeerbaar, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling en zal in de praktijk zelden gedaan worden.

Welke resultaten kan je verwachten?

Mensen met een bypass kan je ongeveer 70% van je overgewicht verliezen. Anders dan je misschien had verwacht blijf je dus een aantal kilo’s overgewicht behouden. De operatie blijft dan echter geslaagd want het doel is verbetering van de gezondheid en kwaliteit van leven en niet naar het ideale gewicht gaan.

Bereken je vermoedelijke eindresultaat

25 x lengte (in cm) x lengte (in cm) = ideale gewicht
Huidige gewicht – ideale gewicht = overgewicht
Overgewicht : 100 x 70 = gewicht dat je zal afvallen
Huidige gewicht – gewicht dat je zal afvallen = vermoedelijke eindresultaat

Kan iedereen een gastric bypass laten doen?

Nee, zeker niet. Om in aanmerking te komen voor de ingreep moet je aan een aantal criteria voldoen die door de wet werden opgesteld.

Criteria gastric bypass

  • Minimumleeftijd is 18 jaar
  • Een BMI hebben van meer dan 40 km/m2
  • Of een BMI hebben van meer dan 35 km/m2 in combinatie met diabetes  hoge bloeddruk of slaapapneu
  • 1 jaar dieetbegeleiding hebben gevolgd zonder blijvend succes
  • Gunstig advies van een multidisciplinair obesitasteam
  • Er mogen geen andere gezondheidsproblemen zijn die de operatie belemmeren

Wanneer je wettelijk gezien in aanmerking komt voor de operatie gaat hier meestal een traject aan vooraf. Je leert een nieuw eetpatroon aan, met extra aandacht voor de gastric bypass. Zo weet je ook ineens hoe je eetpatroon eruit zal zien na de ingreep en waar je overal rekening mee moet houden. Denk maar aan het vermijden van suikers, niet meer eten en drinken tegelijk, kleine porties,… .

Een gastric bypass brengt, net zoals andere operaties, risico’s met zich mee. Daarom moet je vaak voor de operatie een voorbereidend dieet volgen. Dit kan voor elk ziekenhuis verschillend zijn. Maar het doel blijft voor iedereen hetzelfde en dat is het verkleinen van de lever.

Voordelen

  • Je verliest snel gewicht. Na ongeveer een jaar ben je op je eindgewicht en ben je ongeveer 70% van je overgewicht kwijt.
  • Er zijn goede resultaten op lange termijn. De maagverkleining gaat natuurlijk niet meer weg. Als je een gezonde voeding en actieve levensstijl blijft aanhouden is de kans heel groot dat ook de kilo’s achterwegen blijven.
  • Andere gezondheidsvoordelen zoals een diabetes type 2 die beter onder controle is, slaapapneu die verbeterd of verdwijnt, cholesterol die normaliseert, je hebt minder of geen gewrichtsklachten meer en kan actiever zijn,…

Nadelen

  • Door de verminderde in- en opname van voedingsmiddelen loop je risico op vitaminen- en mineralen tekorten. Deze moet je dus preventief behandelen met vitaminesupplementen.
  • Er kunnen klachten zijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze zijn voor iedereen anders, maar vb pasta en vers brood worden minder goed verdragen.
  • Risico op andere klachten zoals een dumping, braken en constipatie. Maar ook ernstigere klachten zoals een darmhernia of galstenen. Hier word je voor de operatie door je chirurg goed over geïnformeerd.
  • Kort na de operatie kans op haartuival. Dit is gelukkig een tijdelijk fenomeen en zal geen kale plekken veroorzaken. Je kan hiervoor preventief en ondersteunend een supplement nemen.
  • Het risico op gewichtstoename na meer dan een jaar bestaat. Laat je goed begeleiden door je diëtiste. Ziekenhuizen volgen je vaak maar kort op na de operatie. Daarom is het belangrijk een diëtiste met kennis van zaken te zoeken buiten het ziekenhuis waar je terecht kan. Bij voeding & coaching kan je terecht voor begeleiding na een gastric bypass. Een afspraak maken kan je hier.