Vitaminen na een maagverkleining

Het nemen van vitaminen na een maagverkleining is noodzakelijk. Doordat je minder voedingsstoffen binnenkrijgt én opneemt, is het nodig om vitaminen bij te nemen om tekorten te voorkomen. Maar welke vitaminen moet je dan juist nemen? Maakt het uit welk merk dat je koopt? En waarom zit er zoveel prijsverschil op de verschillende supplementen?

Waarom moet ik extra vitaminen nemen?

Na een maagverkleining heb je een groter risico op tekorten door een verminderde inname en verminderde opname.

Een tekort ontstaat niet onmiddellijk. We hebben reserves in ons lichaam zitten. Voor de ene vitamine al wat meer dan de andere. Maar we willen natuurlijk graag die reserves onderhouden en niet uitputten. Daarom neem je best preventief levenslang je vitamine supplementen in.

Vooral bij volgende vitaminen en mineralen loop je een groter risico op tekorten:

  • Vitamine  A, B1, B9 (foliumzuur), B12 en D
  • De minderalen: calcium, koper, zink, ijzer

Kies de juiste vitaminen

Er zijn op de markt heel wat verschillende vitaminesupplementen die speciaal ontwikkeld zijn om te gebruiken na een maagverkleining of gastric bypass. Deze krijgen de voorkeur omdat ze de juiste vorm van het vitamine bevatten, dan worden ze zeker goed opgenomen, en omdat ze de juiste dosering van de vitamine bevatten.

Bij verschillende firma’s kan je een proefpakketje opvragen. Doe dit zeker zodat je verschillende soorten kan uittesten en degene eruit kan kiezen die je het meeste bevalt. Je moet namelijk je vitaminen levenslang blijven innemen.

Let bij het testen zeker op volgende zaken:

  • Welke vorm ligt mij het beste: een capsule of kauw tablet?
  • Kan ik de capsule goed doorslikken?
  • Wat vind ik van de smaak van de kauw tabletten?
  • Krijg ik na het innemen een misselijk gevoel op de maag? Zo ja, trekt deze snel genoeg weg?
  • Hoeveel stuks moet ik per dag innemen?
  • Prijs per dag

Zijn vitaminen terugbetaald?

Vitamine supplementen zijn niet terugbetaald door de ziekenkas of verzekering. Ook niet als ze worden voorgeschreven door je huisarts of specialist.

Wanneer je tekorten hebt aan ijzer of vit B12 en deze nog extra moet bijnemen krijg je mogelijks een deel terugbetaald.

Zijn de vitaminen een hap uit je budget? Bespreek dit zeker met je arts of diëtiste.

Om de prijs te drukken kan je ook vaak een abonnementsformule nemen. Je vitaminen worden dan elke x maanden automatisch opgestuurd waardoor je ze al zeker niet kan vergeten. Dankzij het abonnement zijn de iets goedkoper van prijs.

Voorbeelden van vitaminesupplementen na een maagverkleining

Hieronder vind je een aantal merken van vitamine supplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor na een gastric bypass. Let op, het aantal tabletten of capsule dat je moet innemen per dag is variabel. Kijk dit goed na. Sommige van de supplementen zijn enkel online te verkrijgen, andere ook bij je apotheker. Dit kan zonder voorschrift.

 

Meer weten over een gastric bypass?