5 tips voor feestdagen zonder klachten na een maagverkleining

De feestdagen staan alweer voor de deur en die wil je liefst van al zonder klachten meemaken. Tijdens de feestdagen eten we vaak meer en andere dingen dan tijdens het dagdagelijkse leven, dus klachten liggen op de loer. Waar moet je dan extra op letten als je een maagverkleining hebt?

Je hebt er waarschijnlijk al heel wat feestdagen opzitten waarbij je jezelf zorgen maakte omdat je zeker niet je verloren kilo’s terug wilde aankomen. Maar misschien zijn dit nu wel je eerste feestdagen waarbij je je afvraagt hoe je dat nu toch gaat doen met je kleinere maag. Of ben je niet aan je proefstuk toe en ben je op zoek naar een manier om het beter te doen dan vorig jaar en niet met klachten te moeten verdwijnen van het feestje.

Hopelijk helpen volgende 5 tips om er klachtenvrij leuke feestdagen van te maken!

Tip 1 Blijf de basisregels toepassen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar blijf de basisregels van eten na een gastric bypass toepassen. Ik som ze graag nog even op zodat ze goed fris in het geheugen zitten.

  • Eet traag en kauw goed!
  • Schep een kleine portie op, indien mogelijk gebruik een klein bord
  • Denk aan de juiste verhoudingen
  • Neem geen gesuikerde voedingsmiddelen
  • Drink en eet niet tegelijkertijd
  • Vermijdt spanningen en discussies

Tip 2 Vlieg niet in de aperitiefhapjes

Tijdens de feestdagen nemen we allemaal graag uitgebreid de tijd om te genieten van al het lekkers. We starten met aperitieven en de bijhorende hapjes, dan volgt een voorgerecht, een hoofdgerecht en we sluiten af met een nagerecht. Wanneer je een maagverkleining hebt dan zal je niet al deze gangen kunnen mee eten. Stel je eet al een aantal hapjes mee bij het aperitief dan zit je dadelijk vol. Gaan ze met een stevig tempo doorheen de gangen, dan zal je er waarschijnlijk zelfs niet in slagen om het voor- en hoofdgerecht te nemen.

Het is daarom ook belangrijk om te proberen in te schatten hoe snel de gangen elkaar gaan opvolgen. Vervolgens ga je ook keuzes moeten maken tussen welke gangen je gaat mee eten en welke niet. Denk er daarnaast ook nog even aan dat je eten en drinken best niet combineert!

Tip 3 Let op met alcohol

Het advies na een gastric bypass is om geen alcohol meer te gebruiken. Dit omdat je na een gastric bypass veel gevoeliger bent om verslaafd te worden aan alcohol. Alcohol zal namelijk sneller worden opgenomen in het bloed en daar ook langer blijven.

Moest je dan toch een glaasje drinken let dan zeker op het volgende:

  • Je gaat door de versnelde opname ook sneller dronken zijn.
  • Cocktails op basis van fruitsappen bevatten een grote hoeveelheid suiker. De kans dat je hier dumpingklachten van krijgt is reëel.

Tip 4 Je bord moet niet leeg

Is het geen buffet en krijg je een vooropgeschept bord voor je neus. Onthou dan vooral: je bord moet niet leeg! Je eet gewoon de portie die je gewend bent om te eten en dan stop je. Je kan op voorhand altijd aangeven dat je voldoende hebt met een kinderportie of een halve portie om zo minder voedsel te verspillen.

Tip 5 Honger jezelf niet uit

Het heeft geen zin om op voorhand maaltijden over te slagen zodat je tijdens de etentjes meer zou kunnen eten. Je maag blijft maar zo groot zoals ze is en je zal niet meer opkrijgen. Blijf regelmatig eten, anders bestaat ook nog eens de kans dat je klachten gaat krijgen.

Ik wens je fijne feestdagen zonder klachten na je maagverkleining!